1er curs online

Teoria i pràctica de l'agricultura regenerativa

Aprenent un nou model d'agricultura per a donar resposta als reptes del canvi climàtic, la conservació de la biodiversitat, la qualitat nutricional dels aliments i la sobirania alimentària

Del 2 de novembre al 13 de desembre de 2020

A qui va dirigit

Agricultors i ramaders que busquen una alternativa de producció rendible i respectuosa amb les persones i el planeta o persones que vulguin ser-ho. També paisatgistes i jardiners, tècnics i professionals, professors i consumidors preocupats pels problemes ambientals, socials i de salut generats pel sistema de producció actual.


Objetius

Entendre el funcionament del Model Regeneratiu per a poder analitzar qualsevol situació de maneig des d'una perspectiva regenerativa. Resoldre els problemes que una situació de maneig concreta planteja i poder aplicar una millora continuada del sistema que es gestiona. Aprendre a utilitzar les eines del model regeneratiu.

Metodologia

A través d'una plataforma de formació online els alumnes tindran accés als vídeos teòrics i pràctics (gravats en el camp) de cada mòdul, d'una durada de més de 10 hores per mòdul, disponibles per a visualitzar quan vulguis des de la seva publicació fins a la finalització del curs. A més, cada mòdul inclourà una sessió online en directe de 2 hores de durada per a aclarir dubtes.

"La complexitat dels problemes ambientals i socials als quals ens ha portat el model actual de producció d'aliments genera en moltes persones una sensació d'inevitabilitat i pessimisme que porta a la paràlisi i l'acceptació d'una situació que és insostenible.

Aquest curs d'Agricultura Regenerativa et mostrarà com el canvi del model actual de producció d'aliments a un model d'Agricultura Regenerativa pot ser la base d'una solució radical però realista, concreta i que podem començar a aplicar ja per a resoldre els reptes socials i ambientals als quals ens enfrontem, oferint a tots la possibilitat de participar en aquest canvi "

-- Marc Gràcia Moya, investigador del CREAF i col·laborador de Planeses Agricultura Regenerativa

Descripció del programa formatiu

En 5 mòduls i 6 setmanes et comptem tot el que hem après en 8 anys de projecte

Mòdul 1: Principis de l'agricultura regenerativa

Publicació dels vídeos: Dilluns 2 de novembre

Sessió en directe: Dijous 12 de novembre de 17h a 19h


L'objectiu d'aquest primer mòdul és entendre el funcionament del Model Regeneratiu per a poder analitzar qualsevol situació de maneig des d'una perspectiva regenerativa, resoldre els problemes que una situació de maneig concreta planteja i poder aplicar una millora continuada del sistema que es gestiona. Ens permetrà també analitzar com s'està responent als reptes socials i ambientals als quals s'enfronta la societat actual i entendre i explicar les diferències amb el model actual.

Mòdul 2: Gestió de vaques en pastura

Publicació dels vídeos: Dilluns 9 de novembre

Sessió en directe: Dijous 19 de novembre de 17h a 19h


Introducció. Aspectes generals de la cria de boví sobre pastures. Fonaments de la relació animal-prada. Ecofisiología del rebrot; planta i pertorbació. Punt òptim de repòs.

L'animal. Comportament, necessitats nutricionals i benestar. Races. Les necessitats de la vaca lletera.

Pasturatge. Sistema de Pasturatge Racional Voisin (PRV). Maneig holístic.

Naixement de vedells i munyiment. El part, els primers dies, maneig de la fase de lactància.

Alimentació 100% a pastura. Requisits nutricionals, valoració de la salut dels animals.

El maneig de la llet. Equipaments, temperatures, higiene, elaborats.

Anàlisi econòmic de l'emprenedoria. Rendiment, costos i beneficis.

Mòdul 3: Gestió de pollastres a pastura

Publicació dels vídeos: Dilluns 16 de novembre

Sessió en directe: Dijous 26 de novembre de 17h a 19h


Introducció. Aspectes generals de la cria d'ocells sobre pastures. Fonaments de la relació animal-prada. Ecofisiología del rebrot; planta i pertorbació. Punt òptim de repòs.

L'animal. Comportament, necessitats nutricionals i benestar. Races.

Etapes primerenques de creixement. Espai i alimentació inicial.

El pas de la incubadora a la pastura. Temps i requisits ambientals. Refugis.

Cria sobre pastura. Temps i maneig planta-animal. Alimentació suplementària amb grans germinats.

Gallines. Adaptació del sistema a la cria de gallines ponedores.

El sacrifici. Experiència d'escorxador i sala d'especejament propis.

Anàlisi econòmica de l'emprenedoria. Rendiment, costos i beneficis.

Mòdul 4: Hort sense llaurar

Publicació dels vídeos: Dilluns 23 de novembre

Sessió en directe: Dijous 3 de desembre de 17h a 19h


Introducció. Característiques d'un sòl viu: funcionament i elements principals.

Els microorganismes. Microorganismes del sòl de bosc. Biofertilizantes, bocashi. Elaboració pràctica de preparats.

Avaluació del sòl. Eines per a l'avaluació d'un sòl viu. Interpretació de les intervencions en el sòl. Treballar amb un sòl viu. Pràctiques de camp d'interpretació d'un sòl viu i discussió de diferents intervencions de gestió.

Hort sense llaurar. Funcionament. Requisits tècnics. Rendiment. Avaluació dels reptes per a una producció sostenible.

Preparats amb herbes. Fermentacions amb aigua (purins). Fermentacions amb sucre (els preparats del Natural Farming). Elaboració pràctica de preparats.

Anàlisi econòmica de l'emprenedoria. Rendiment, costos i beneficis.

Mòdul 5: Aprofitament regeneratiu del bosc

Publicació dels vídeos: Dilluns 30 de novembre

Sessió en directe: Dijous 10 de desembre de 17h a 19h


Introducció. El bosc com a recurs i font de fertilitat de la granja. Característiques d'un sòl viu: funcionament i elements principals. El sòl del bosc.

Els microorganismes. Microorganismes del sòl del bosc.

La gestió regenerativa del bosc.

BRF. Descripció i ús en horta i llits d'animals.

Biochar. Descripció, preparació i ús en horta i llits d'animals.

Cultiu sobre llits de troncs.

Altres recursos del bosc.

Anàlisi econòmica de l'emprenedoria. Rendiment, costos i beneficis.

* Per a poder realitzar el curs és imprescindible disposar d'un ordinador amb accés a internet de banda ampla, preferentment amb càmera.


Com funciona i què inclou el curs

El programa està dividit en 5 mòduls i tindrà una durada de 6 setmanes, des del 2 de novembre fins al 10 de desembre.

Cada mòdul constarà d'una sèrie de vídeos que es publicaran cada dilluns i estaran disponibles per a visualitzar fins al final del curs.

A més, cada mòdul inclou una sessió online en directe amb tots els alumnes de 2 hores de durada en la qual es respondran les preguntes recopilades prèviament en un xat grupal.

Les sessions en directe es gravaran i quedaran pujades per als alumnes que no puguin assistir en directe o perquè qui vulgui repassar-les.

A més, els alumnes tenen la possibilitat de realitzar una visita a Planeses, sense data de caducitat, a realitzar en alguna de les dates programades. Normalment, Planeses organitza entre 4 i 5 visites d'aquest tipus a l'any, però en aquests moments amb la situació del COVID no podem concretar les dates. En qualsevol cas, la visita no és imprescindible per a la comprensió i aprofitament del curs.

Sobre Planeses Agricultura Regenerativa

Un projecte experimental d'agricultura en transició

A Planeses Agricultura Regenerativa portem 8 anys treballant per a trobar una manera nova de fer agricultura que permeti oferir una alternativa real a la situació actual.

Sobirania alimentària, canvi climàtic, pèrdua de diversitat, contaminació, qualitat nutricional dels aliments, són alguns dels reptes principals als quals ens enfrontem com a societat. El sistema agrícola actual és una de les causes principals d'aquesta situació. L'agricultura ecològica (amb els estàndards que defineix el segell) no resol molts d'aquests reptes.

Però, és possible una altra agricultura? I pot ser rendible?

Nosaltres creiem que sí, utilitzant el recurs de la pastura i els boscos per a alimentar animals de forma adequada a la seva naturalesa i produir verdures cuidant el sòl. Per això som una de les primeres granges a Espanya que integra la producció de pollastre, gallines, conill, boví i verdures en un mateix espai, utilitzant tècniques regeneratives.

No t'enganyarem, emprendre un projecte agrari no és fàcil. I per molts cursos als quals vagis, continuaràs trobant obstacles en el camí.

Però la nostra experiència et pot ajudar a estar més preparat per al que et trobis, i a tenir recursos i contactes per a recolzar-te en el teu camí. T'esperem!

FORMADORS

Marc Gràcia

Responsable del projecte Life Polyfarming

Edurne Bordas

Directora de Planeses Agricultura Regenerativa

Preguntes freqüents

 • És necessari tenir algun coneixement previ?

No, el programa està pensat tant per a persones que s'inicien ara en les tècniques de l'agricultura regenerativa com per a aquelles que ja tenen experiència. A més d'agricultors i ramaders que busquen una alternativa de producció rendible i respectuosa amb les persones i el planeta, el curs també és d'utilitat per a paisatgistes i jardiners que busquen una gestió més sostenible, tècnics i professionals que busquen conèixer alternatives al model de producció actual, professors que volen mostrar als seus alumnes una nova visió en relació amb els reptes al fet que s'enfronta la societat actual i consumidors preocupats pels problemes ambientals, socials i de salut generats pel sistema de producció actual.

 • Puc inscriure'm a un sol mòdul?

Per qüestions tècniques és massa complicat per a nosaltres dividir el curs en diversos mòduls. Per tant no es poden realitzar inscripcions a mòduls solts.

 • Com m'inscric?

Fes clic en el botó "Vull inscriure'm" i seràs redirigit a la pàgina de compra de la inscripció.

 • Quines opcions de pagament hi ha?

Acceptem pagament amb targeta de crèdit i PayPal.

 • Si visc lluny i no puc realitzar la visita presencial a Planeses, em perdo una cosa important?

Les visites sempre són positives però hem dissenyat aquest curs perquè no sigui necessari realitzar-la. Tot el que necessites saber t'ho expliquem i ho veuràs en els vídeos del curs. A més, la visita no caduca mai, així que si el destí et porta prop de nosaltres en qualsevol moment del futur, podràs venir a veure'ns (concertant la visita amb antelació).

 • Quan serà la visita?

En general Planeses organitza 4 o 5 visites guiades a la finca, però en aquests moment pel tema del COVID no podem programar cap data. Us avisarem amb temps quan sapiguem més.

 • Què inclou el preu?

El preu inclou l'accés sota demanda a tots els vídeos del curs des de la seva publicació (vegeu programa) fins al dia 13 de desembre, així com un xat per a deixar dubtes, dues hores de videoconferència en directe per cada mòdul per a aclarir dubtes, i una visita a la granja sense data de caducitat, a programar més endavant quan sigui possible.

 • Hi ha límit de places?

No. Per a garantir la qualitat del curs hi ha una limitació de 30 places en les sessions en directe. Si se supera aquesta quantitat, farem altres sessions perquè tothom pugui aprofitar el curs al màxim.

 • Es veuran els sistemes de cria de Planeses en els vídeos del curs?

Sí, els vídeos inclouen preses realitzades en el camp on es podrà veure com és el dia a dia en la granja.

 • Es pot cancel·lar la inscripció?

Al ser un curs online i disposar de 10 dies com a mínim per a veure els vídeos de cada mòdul, entenem que no existeixen causes de cancel·lació.

 • Quins requeriments tècnics ha de tenir el meu ordinador?

Necessites un ordinador amb accés a internet de banda ampla. Si pots veure vídeos de YouTube sense que s'interrompin o realitzar videollamadas per Skype o Zoom, pots apuntar-te al curs.

 • Hauré d'instal·lar-me algun programa?

Per a visionar els vídeos no és necessari instal·lar-se cap programa. Per a la sessió en directe és possible que hagis d'instal·lar Zoom, però és molt senzill i si ho necessites t'ajudarem amb qualsevol dubte.

 • En quin idioma és el curs?

El curs es realitzarà en castellà.


Amb la col·laboració del Centre de Recerques Ecològiques i Aplicacions Forestals

Visita la web